Chicago är mästare!

Blev något strul på sidan där jag brukar skriva, så jag får väl lägga upp om matchen här istället:

Chicago hade chansen att avgöra Stanley Cup-slutspelet på bortaplan under natten, men en bit in i tredje perioden såg det tungt ut för grabbarna från Illinois. Dock var man inte redo att ge upp, och inom loppet av sjutton sekunder hade man vänt 2-1 till 3-2, och Stanley Cup-mästarna 2013 stavas Chicago Blackhawks. Slutspelets MVP tilldelades även Patrick Kane i Chicago.

Dramatik avslutade match fem mellan Boston och Chicago, och när serien återvände till TD Garden i Massachusetts var det Chicago som hade chansen att ta hem den åtrovärda Stanley Cup-bucklan. De hetaste snackisarna inför matchen var ifall de å så viktiga spelarna Patrice Bergeron och Jonathan Toews skulle spela för Boston respektive Chicago, och så visade sig vara fallet.

Efter att hemmalaget haft stort tryck i gästande Chicagos zon i större delen av perioden kunde man till slut överlista Corey Crawford mellan stolparna. Då 7.19 hade passerat skickade Tyler Seguin över pucken till Chris Kelly, some enkelt kunde peta den förbi burväktaren i Chicago.
Gästerna fortsatte att se tröga och allmänt förvirrade ut ju längre perioden fortsatte, och det var med nöd och näppe man kom undan med endast 1-0 när matchen gick in i sin första periodpaus.

Jonathan Toews visade precis hur viktig han är som kapten och forward för Chicago i den andra perioden. I ett två-mot-ett-läge i boxplay hade han med sig Patrick Kane på sin vänstra sida, men valde istället att lägga pucken mot Tuukka Rask i målet, vilket visade sig vara rätt val. Pucken gick snyggt in lågt vid den bortre stolpen, och matchen var kvitterad.
Slutskedet av den andra perioden stavades Hawaii- och flipperhockey, då pucken inte riktigt verkade vilja hitta fram till rätt adress över huvud taget, och spelvändningarna var oräkneliga. De sista minuterna präglades av spelvändningar och chanser åt bägge håll, vilket gjorde att matchen var totalt oberäknelig när den tredje perioden drog igång.

Förväntan var att lagen skulle vara rätt defensiva i den tredje perioden, men där fick man helt fel. Båda två låg på så pass mycket de kunde och försökte få motståndarna att göra misstag som därmed skulle kunna leda till målchanser, och målchanser fanns det. Burväktarna fick visa sig från sin allra bästa sida redan några minuter in i perioden, och uttrycket "stå på huvudet" stämde mycket bra.
Efter mycket spel fram och tillbaka var det till slut en tabbe som föll avgörande när nästa mål kom. Corey Crawford trasslade till det för sig själv när han skulle försöka rensa bort pucken, och när pucken hittade fram till Milan Lucic mitt i slottet var det inte mycket som kunde stoppa kanadensaren, och det var 2-1 till Bruins.

Chicago fick en chans att åter kvittera matchen i power play med cirka fem minuter kvar av matchen, men hemmalaget försvarade sig bra mot gästernas tappra försök, och Chicago kunde inte överlista Rask i det power playet.
Istället kom Chicagos kvittering precis när Corey Crawford lämnat sin kasse för en till utespelare, och Brian Bickell fick äran att kvittera på pass från sin lagkapten, Toews. Med en minut kvar av matchen tog Chicago även ledningen, då laget pressade på och Dave Bolland sköt in pucken efter en retur från Rask.

Tuukka Rask lämnade även han sin kasse med cirka 40 sekunder kvar av matchen, och Bruins forcerade framåt för att få till en kvittering åt andra hållet. Men ett starkt Chicagoförsvar stod ivägen, och Blackhawks kapten Jonathan Toews fick äran att lyfta bucklan efter sex tuffa matcher under måndagskvällen.

Utöver Stanley Cup-titeln fick Chicagos forward Patrick Kane ta emot Conn Smythe Trophy för slutspelets MVP.